-------------------------------------------------------------------

Tuesday, June 14, 2011

Remaja !!


Arus  globalisasi yang melanda seluruh dunia membawa perubahan kepada negara dan rakyat, termasuklah dalam soal trend semasa dari segi gaya hidup dan cara berpakaian,terutamanya dalam kalangan remaja.Oleh hal yang demikian , trend ini dibimbangi akan mempengaruhi budaya hidup masyarakat Malaysia pada masa akan datang.

Sebagaimana yang kita sedia maklum,  remaja mudah terikut-ikut dengan sesuatu yang baru dan memang memiliki sikap suka mencuba sesuatu perubahan yang berlaku.  Lebih-lebih lagi dalam mengikut gaya berpakaian yang mendedahkan aurat atau gaya yang mengikut trend dan gaya artis pujaan mereka remaja akan lebih mudah berasa kagum akan trend tersebut.

Selain itu, remaja juga mula menyukai amalan hidup bebas tanpa mengenal batas agama serta adat. Hal ini wujud akibat daripada pendedahan tentang amalan hidup bebas melalui program-program yang disiarkan di televisyen , pergaulan bebas antara lelaki dengan wanita mahupun pergaulan bebas sesaae jenis diamalkan seolah-olah tiada sempadan yang menghalang mereka bahkan digalakkan lagi kononnya untuk menunjukkan kemodenan.

Pada waktu yang sama, remaja serta masyarakat  itu sendiris ecara umumnya telah mempunyai sifat individualistik dan materialistik yang lebih mementingkan kemewahan hidup justeru mengetepikan hubungan mesra sesama anggota keluarga serta amalan nasihat-menasihati. Jelaslah amalan nasihat-menasihati antara keluarga tidak lagi menjadi budaya apabila mendapati kepincangan dalam cara hidup remaja.

Seterusnya, terdapat juga remaja yang diketahui telah tergelincir daripada landasan agama dengan menjadikan budaya kuning dan gaya hidup barat seperti budaya Black Metal dan melepak sebagai kiblat kehidupan. Hal ini bersangkut-paut juga dengan ketandusan agama yang sepatutnya dibekalkan kepada remaja. Masalah ini memang memeningkan kepala masyarakat justeru ibu bapa perlu juga memainkan peranan untuk memberi bekalan agama kepada remaja.

Disamping itu, gaya hidup remaja juga banyak terpesong kerana mereka tidak lagi mengamalkan  nilai-nilai murni masyarakat sehingga tiada lagi budaya hormat-menghormati, nilai kesantunan dan sebagainya. Dalam  kamus hidup remaja kehidupan mereka hanyalah untuk mereka sahaja tanpa perlu memikirkan tentang kehidupan orang sekeliling. Oleh hal yang demikian mereka tidak lagi merasa segan silu untuk megeluarkan kat-kata kesat dan lucah walaupun berada bersama-sama dengan orang yang lebih tua. 

Secara tuntas jika remaja dibiarkan dengan sikap sebegini, nescaya masyarakat akan datang akan lupa akan budaya sendiri dan menjadikan trend semasa sebagai amalan serta gaya kehidupan mereka.Senario ini persis dengan peribahasa hilang budaya hilanglah bangsa.

0 comments:

Post a Comment

Guru & Ibubapa: Siapakah Pendidik Sebenarnya?

 
Tatapan Minda Copyright © 2011